Fericiti cei Prigoniti
wordpress com stats

Fericirea I: “Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor”

5161766-mdCare este fericirea intai si ce inteles are?

“Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor” (Matei 5, 3). Prin aceste cuvinte, Mantuitorul ne invata ca prima virtute pe care trebuie sa ne-o insusim pentru a intra in imparatia cerurilor, adica pentru a dobandi fericirea, este “saracia cu duhul”.  Dar ce inseamna “saracia cu duhul”?

Dupa cum talmaceste Sfantul Ioan Gura de Aur, cuvintele «saraci cu duhul» inseamna «smeriti de buna voie», adica lipsiti de trufia mintii si de nemasurata iubire de sine, pacate prin care au cazut ingerii cei rai si primii oameni. Ele nu arata deci pe cei neintelepti, nestiutori sau simpli, ci pe cei ce se socotesc pe sine astfel. Crestinii care cunosc si urmeaza pe Hristos sunt “invatati de Dumnezeu” (I Tes. 4, 9) si “fii ai luminii… nu ai intunericului” (I Tes. 5, 5), intrucat au dobandit invatatura dumnezeiasca de la Biserica, prin harul Sfantului Duh (I Cor. 5 s.u.).

Saraci cu duhul sunt crestinii care, cugetand necontenit la desavarsirea dumnezeiasca, isi dau seama cat de departe sunt ei de ea; cei ce isi dezlipesc de buna voie inima de bunurile pamantesti, isi golesc mintea de cunostintele cele desarte si isi elibereaza sufletul de iubirea celor vremelnice, pentru ca, astfel saracita, mintea sa doreasca a fi umpluta cu bunurile ceresti, cu bogatia stiintei dumnezeiesti si cu iubirea celor vesnice. Acesti crestini, oricat ar fi de virtuosi, nu se cred niciodata desavarsiti, ci ravnesc si se straduiesc fara incetare sa urce treapta cu treapta, cat mai sus, pe scara desavarsirii.

Patrunsi de convingerea ca nu au nimic de la sine si ca nu pot infaptui nimic pentru mantuirea lor fara ajutorul si harul lui Dumnezeu si ca, atata vreme cat petrec in trup, sunt inca departe de fericirea vesnica, crestinii implora necontenit indurarea harului lui Dumnezeu. Rasplata fagaduita celor smeriti este imparatia cerurilor, adica fericirea vesnica, pe care, prin credinta si nadejde, ei o gusta launtric inca pe pamant, dar deplin o vor avea numai in viata viitoare, prin partasia la fericirea vesnica.

Smerenia este deci prima virtute ce se cere crestinului. Fara ea, nimeni nu poate trai o viata cu adevarat crestina; fara ea, nimeni nu poate nici macar intra in aceasta viata crestina, pentru ca ii lipseste dorinta de a se lupta cu pacatele si de a dobandi virtutea. Fara smerenie, crestinul nu se afla in stare de a simti nevoia harului dumnezeiesc si prin aceasta se lipseste tocmai de ceea ce are neaparata trebuinta.

7 comments to Fericirea I: “Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor”

 • Allmostakillah

  Conform dictionarului explicativ al limbii romane(consultabil si online) expresia “sarac cu duhul” inseamna “lipsit de inteligenta,prost”.Am crescut urmand cursurile scolii romanesti si invatand limba romana in baza acestui dictionar.Ati putea spune ca pentru un scolar dictionarul reprezinta ceea ce reprezinta biblia pentru crestini.Sa inteleg ca acum trebuie sa ma indoiesc de educatia primita timp de 12 ani?Si asta doar in baza unei rastalmaciri a unui autor necunoscut?Dezvoltati subiectul,va rog.

 • credinta si nadejde

  E atat de datatoare de speranta! Smerenia o vad fara sfarsit, intocmai desavarsirii, caci nimeni nu IL va putea vreodata ajunge pe Hristos-EL e modelul nostru, pe care ar trebui sa IL urmam zi de zi… Sa ne ajute Dumnezeu sa crestem in smerenie tot mai mult!

 • Adrinskaia

  Sfantul Ioan Gura De Aur A fost inspirat cu siguranta de duhul sfant, pe cand cei care au realizat dictionarele si multi alti intelectuali nu au realizat ca ar fi reusit sa-si pastreze icoanele pe pereti si biserica din suflet, daca ar fi citit zilnic rugaciuni ca acatistul sf Nicolae ori rugaciunea lui Iisus, cum unii doctori au reusit, ori cum sf Lavrentie al Cernigovului le indemna pe maici sa lucreze cu rugaciunea, ca alminteri se defsiinteaza manastirea. Eu doar de vreo patru ani studiez acestea, si am simtit adeseori nevoia unui dictionar care sa dea explicatii duhovnicesti de cand am inceput sa-mi descopar foamea duhovniceasca si de unde ma pot adapa cu apa cea vie- cartea parintelui Porfirie a ajuns sa mi se para cea mai buna de pana acum, desi mi-au placut si multi altii, dupa parintele, smerenia este darul care vine din ascultare, si multe altele, dar este nevoie de rugaciune ca sa gasesti batrani care sa te puna pe cale…

 • marius

  Fericirile sunt bucurii ale sufletului atunci cand omul se apropie de Dumnezeu.Aceste fericiri ale sufletului incep inca de cand sufletul omului se afla in trup(chiar daca trupul este plin de boli si suferinte)iar fericirea se continua desavarsit in Imparatia Cerurilor
  -Fericiti cei saraci cu duhul adica cei care se smeresc cu duhul lor ca a lor este Imparatia Cerurilor
  -Fericiti cei ce plang(se roaga pentru iertarea pacatelor mereu si plang pentru ele ) ca ei se vor bucura (In imparatia Cerurilor desavarsit dar si in trup pe pamant).Plangerea pacatelor este o adevarata bucurie ca prin aceasta ne apropiem de Dumnezeu ne impacam cu El.
  -Fericiti cei ce flamanzesc si inseteaza de dreptate ca ei se vor satura adica fericiti cei ce rabda ispitele, nedreptatile ca ei se vor satura cand vor vedea judecata dreapta a Domnului Dumnezeu asupra celor ce au facut raul, nedreptatea
  -Fericiti cei milostivi ca ei se vor milui, adica cei ce vor avea mila asupra aproapelui si Domnul Dumnezeu va avea mila asupra lor si le va sterge pacatele adica milui.
  -Fericiti facatorii de pace ca aceia fii lui Dumnezeu se vor chema. Cei ce vestesc pacea sunt propovaduitorii Evangheliei ai Cuvantului lui Dumnezeu.Acestia aduc pace in sufletul omului, impacarea cu Dumnezeu.Ei se vor chema in Imparatia Cerurilor Fii ai lui Dumnezeu
  -Fericiti cei curati cu inima ca aceia vor vedea pe Dumnezeu. Cei curati cu inima sunt calugarii,pustnicii,aceia care
  prin rugaciune neincetata isi curatesc inimile de patimi.Ei vor vedea pe Dumnezeu .Pe multi dintre acestia Duhul Sfant Ii duce In Rai inca de cand sunt in trup pe pamant asa cum a fost dus Sfantul Apostol Pavel cand a cazut in extaz si a fost dus De Duhul Sfant in Rai unde a auzit Cuvinte ce nu li se cuvine omului sa le zica
  -Fericiti cei prigoniti pentru dreptate ca acelora este Imparatia Cerurilor.Cei prigoniti pentru dreptate sunt cei cei ce nu iubesc minciuna,ci adevarul.Nu pot sa faca nedreptate asupra aproapelui, nu sunt perversi nu sunt fatarnici, vicleni,intr-un cuvant iubesc pe Dumnezeu mai presus de orice si pe aproapele lor ca pe sine insusi.
  -Fericiti veti fi cand va vor ocara pe voi si va vor prigoni si vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra mintind pentru Mine.Cuvantul lui Dumnezeu este calea,adevarul si viata(vesnica)Cel care se opun Cuvantului lui Dumnezeu nu este decat deavolul.Acei oameni care iubesc minciuna, hotia, nedreptatea,nu pot decat sa prigoneasca pe cei ce spun adevarul.Si in ziua de astazi sunt multi prigonitori ai Cuvantului lui Dumnezeu.Dispretuiesc pe cei drepti, isi bat joc de cele sfinte, hulesc Numele Cel Sfant a lui Dumnezeu.Multi dintre acestia sunt invatatii lumii acesteia(filosofi,savanti) care spun ca nu exista Dumnezeu ca nu exista inviere si multe altele.Ei hulesc si sfanta Scriptura si prigonesc si isi bat joc de cei ce iubescc adevarul.
  *
  Pentru ce plange omul in aceasta lume? Pentru ce a plans Adam si Eva cand au fost izgoniti din Rai?
  Pentru pacatul neascultarii de Dumnezeu si al ascultarii de diavol(de minciuna). Primul pacat pe care i l-a insuflat diavolul a fost pacatul trufiei(vei fi ca Dumnezeu cunoscand binele si raul,iar acest pacat a venit prin neinfranare adica nu au putut sa se infraneze si sa posteasca si sa nu manance din pomul binelui si raului.
  Fericiti cei ce plang pentru pacatele lor si se roaga cu smerenie ca lor Domnul Dumnezeu le va spala pacatele in sangele Mielului iar ei se vor bucura(mangaia) in Imparatia Cerurilor vesnic si in trup pe pamant vor fi mangaiati, vor avea pace de la Duhul Sfant,nu pacea care o dau oamenii ci impacarea cu Domnul Dumnezeu.

 • marius

  Draga “Allmostakillah”

  Cine a scris “inteleptul dictionar al limbii romane”? Un om, adica mintea unui om.
  Cine a spus(scris) expresia: “sarac cu duhul” inseamna “lipsit de inteligenta,prost”.
  Tot acelasi om(minte)
  Cine a scris Biblia sau Sfanta Scriptura? Apostolii insuflati de Duhul Sfant.
  Cine a spus “Fericiti cei saraci cu duhul ca acelora este Imparatia Cerurilor?” Insusi Dumnezeu .
  Cine a talmacit aceste cuvinte? Un sfant cel care a avut Duhul Sfant. Ceea ce a talmacit acest sfant nu a vorbit asa cum ii dicta mintea lui proprie ci cum ii spunea Duhul Sfant.Acesta a fost Ioan Gura de Aur.
  Cine a spus adevarul cel care a vorbit dupa mintea lui (“inteleptul” carea a scris dictionarul) sau insusi Dumnezeu.Multi “intelepti” ai lumii acesteia(filosofi,oameni de stiinta) au fost, s-au aratat dar intelepciunea lor nu i-a salvat de la moarte sau de la batranete La fel cu cei puternici cu conducatorii de imperii osti etc. Intelepciunea lumii acesteia este desarta mincinoasa si este dusmanie fata de Dumnezeu. Tu stii ca tot vorbesti de scoala ,ca si la scoala ai studiat religia si la inceputul studiului ei ai invatat fericirile.Oare nu te-ai intrebat atunci sau nu ai intrebat profesorul?
  Domnul Dumnezeu a lasat ca omul sa aleaga binele(adica adevarul Cuvantul luiDumnezeu,Scriptura) sau raul(adica minciuna adica cuvantul diavolului al lumii acesteia).Adevarul duce la viata vesnica ,la bucurie vesnica iar minciuna la moarte vesnica ,adica la suferinta vesnica.
  Tu ce alegi?

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>